Invloed van opleiding op salaris: Hoe je opleidingsniveau je loon bepaalt

Het opleidingsniveau speelt een cruciale rol in de hoogte van het salaris dat je kunt verwachten. In deze gids bespreken we hoe verschillende opleidingsniveaus je salaris beïnvloeden, waarom opleiding belangrijk is voor je carrière en hoe je het meeste uit je opleidingsinvestering kunt halen.

 

Hoe opleiding je salaris beïnvloedt


Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen opleidingsniveau en salaris. Over het algemeen geldt: hoe hoger je opleidingsniveau, hoe hoger je salaris. Dit komt doordat hogere opleidingen vaak leiden tot banen die meer gespecialiseerde kennis en vaardigheden vereisen.

 • Middelbaar onderwijs: Mensen met een middelbaar schooldiploma (vmbo) verdienen gemiddeld €2.445 bruto per maand, wat neerkomt op ongeveer €29.340 per jaar​​.

 • Mbo-opleidingen: Een mbo-diploma kan leiden tot beter betaalde banen. Het gemiddelde salaris voor mbo’ers is €2.875 bruto per maand, ofwel ongeveer €34.500 per jaar​​.

 • Hbo-opleidingen: Hbo-afgestudeerden hebben meestal toegang tot beter betaalde functies. Ze verdienen gemiddeld €3.670 bruto per maand, wat neerkomt op €44.040 per jaar​​.

 • Universitaire opleidingen: Universitair geschoolden verdienen gemiddeld het hoogste salaris. Ze ontvangen gemiddeld €4.371 bruto per maand, ofwel €52.452 per jaar​​.

 • Masterdiploma’s: Mensen met een masterdiploma kunnen nog hogere salarissen verwachten, met een gemiddeld bruto maandinkomen van ongeveer €6.118, wat neerkomt op een jaarinkomen van €73.416​.


Waarom opleiding belangrijk is


Naast het verhogen van je salaris, zijn er nog andere redenen waarom opleiding belangrijk is voor je carrière:

 • Carrièremogelijkheden: Hogere opleidingsniveaus openen de deur naar meer gevarieerde en interessante carrièremogelijkheden. Je hebt toegang tot functies met meer verantwoordelijkheid en groeimogelijkheden.

 • Werkzekerheid: Mensen met hogere opleidingen hebben over het algemeen een betere werkzekerheid. Ze zijn minder kwetsbaar voor werkloosheid en hebben meer kans om snel een nieuwe baan te vinden.

 • Vaardigheden en kennis: Opleidingen bieden de mogelijkheid om diepgaande kennis en vaardigheden op te doen die essentieel zijn voor succes in je vakgebied. Dit maakt je waardevoller voor werkgevers.


 

Hoe haal je het meeste uit je opleiding


Om ervoor te zorgen dat je opleidingsinvestering zich vertaalt in een hoger salaris, zijn er enkele strategieën die je kunt volgen:

 • Kies de juiste opleiding: Zorg ervoor dat je een opleiding kiest die in lijn is met je carrièredoelen en de vraag op de arbeidsmarkt. Doe onderzoek naar welke sectoren en beroepen goed betalen en in opkomst zijn.

 • Blijf jezelf ontwikkelen: De arbeidsmarkt verandert voortdurend, dus het is belangrijk om je vaardigheden en kennis up-to-date te houden. Overweeg om aanvullende cursussen of certificeringen te volgen om je waarde te verhogen.

 • Netwerken: Netwerken kan je helpen om in contact te komen met potentiële werkgevers en carrièrekansen te ontdekken. Ga naar vakbeurzen, conferenties en seminars om je professionele netwerk uit te breiden.


 

De invloed van opleiding op salaris


De invloed van opleiding op je salaris is aanzienlijk. Door te investeren in je opleiding en jezelf voortdurend te ontwikkelen, kun je je carrièremogelijkheden vergroten en een hoger salaris verdienen. Bekijk ook onze uitgebreide tips en andere nuttige pagina’s voor meer informatie over hoe je het meeste uit je opleidingsniveau kunt halen en je salaris kunt maximaliseren​. Nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op.